Menu

Hest

Vaccination af din hest

Hvorfor skal din hest vaccineres? 

Du er med til at beskytte din hest mod sygdomme, men også bidrage til at forebygge det danske hestehold mof alvorlige sygdomsudbrud. 

Når du vælger at vaccinere din hest, er du med til at sikre hesten har høj koncentartion af antistoffer i blodet, hvilket sikre bedst muligt beskyttelse mod sygdomme. 
Vi vaccinere reglmæssigt mod influenza, herpesvirus samt stivkrampe i Danmark, herunder kan du som hesteejer læse mere om de forskellige vaccinationsprogrammer. 

 

Influenza

Hvilket heste/poneyer er i øget risiko for influenza. 

Hestens miljø spiller en stor rolle i risikoen for sygdom, din hest/pony kan være i øget risiko hvis den...

  • Heste der er opstaldet med andre, eller kommer i kontakt med andre heste f.eks. stævner osv. 
  • Bruges til bedækning på studerier, eller opstaldes på et studeri 
  • Opstaldes i områder, hvor der er lokale sygdomsudbrud

Har din hest/pony ikke før været vaccineret, skal de have basisvaccinen mod influenza. 

Basis vaccinen består af 2 vaccinationer, som der skal gives med 1-2 mdr. mellemrum, herefter skal din hest/pony have boostervaccine som skal gives senest 7 mdr. efter hesten/ponyen har fået 2. basis stik. Når hesten/ponyen er dækket af basis vaccinationen, skal den vaccineres årligt mod influenza. 

Har du et føl, anbefaler vi at vaccinere dit føl når den er 6 mdr., da den ikke længere er dækket af antistoffer som den optager gennem mælk fra hoppen. 

Er din hest/pony dækket af basisvaccinen? 

Hvis din hest/pony dækket af basisvaccinen, skal den revaccineres 1 gang årligt. 
Har du en hoppe som skal have føl, anbefaler vi at den revaccineres 1-2 mdr. før foling, da dette sikre den højeste koncentation af antistoffer i mælken til føllet. 
 

Du kan læse mere om anbefalingerne fra Dansk Rideforbund her. 

 

Stivkrampe 

Hesten er det dyr, som er mest overfølsom for forgiftning med C. tetani, som giver anledning til stivkrampe, derfor er det en ekstra god ide at vaccinere herfor.  

Oftes anvendes kombination vaccination, hvilket betyder når hesten vaccineres mod influenza også vaccineres mod stivkrampe. Ønsker du ikke at din hest skal vaccineres mod influenzam men forsat gerne vil være dækket mod stivkrampe, skal din hest vaccinere hver 2. år. 

 

Herpesvirus

Specielt unge heste er i risikogruppen for at få luftvejsinfektion, forudsaget af herpesvirus. 

Vaccinationsprogrammet for ungheste. 
Basis vaccination består af 2 vacciner, som skal gives med 4 ugers mellemrum, dette følges op af en revaccination årligt (heste med øget risiko, bør der revaccinere halvårligt). 
 

Herpesvirus kan give anledning til aborter hos drægtige hopper, derfor kan man nu vaccinere disse herfor. 
Vaccinationsprogram for drægtigehopper 
Vaccinationen der anvendes til drægtigehopper er KUN dækkende i 2 måender, derfor skal hoppen vaccineres i både 5., 7., og 9 drægtighedsmåned, for at være dækket hele drægtigheden.